LTO Energie koopt 35.000 zonnepanelen in
zonnepanelen

Bij ruim 350 bedrijven in de agrarische sector zijn in de afgelopen anderhalf jaar door LTO Energie meer dan 35.000 zonnepanelen afgezet. LTO-bestuurder Siem Jan Schenk vertelde 28 augustus in Lopik, dat de groei in energieproductie uit zonneenergie in de land- en tuinbouw blijft doorgaan. De 35000 panelen zijn goed voor meer dan 8 megawatt, vergelijkbaar met het stroomverbruik van 3.000 particuliere huishouders.

Stimuleringsprogramma Asbestveilige agrosector
Schenk was op bezoek bij een melkveebedrijf om de aandacht te vestigen op het stimuleringsprogramma Asbestveilige agrosector. Hij verwees naar de lopende, derde ronde van inkoop van zonnepanelen, die naar verwachting van LTO Energie op enkele honderden bedrijven zal resulteren in de productie van 5 megawatt. Intussen is LTO Energie met de afzet van zonnepanelen uitgegroeid tot grootste inkooppartij in Nederland. De afzet van van zonnepanelen gaat in ongeveer 35 procent van verkoopcontracten in combinatie met de afvoer van oude dekbedding met asbestplaten (‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’).

EnerGQ
LTO Energie is een onderdeel van LTO Bedrijven en is opgezet door de drie regionale land- en tuinbouworganisaties LTO Noord, ZLTO en LLTB. Het bedrijf richt zich op de opwekking, levering en reductie van energie en levert door de gezamenlijke inkoop van producten voordelen op voor aangesloten leden. In samenwerking met EnerGQ heeft LTO Energie de afgelopen periode de LTO-EnergieManager ontwikkeld om het energieverbruik op agrarische bedrijven, opgedeeld naar diverse sectoren, te monitoren. Voor alle sectoren zijn specifieke gegevens verzameld, zodat boeren en tuinders zich op bedrijfsniveau met elkaar kunnen vergelijken. Ze kunnen dan ook bijvoorbeeld meten of de zonnepanelen inderdaad opleveren wat bij aankoop en installatie in het vooruitzicht is gesteld.

i-CARE Basic
Het Groningse enerGQ lanceerde op 16 juni 2013 de i-CARE Basic, een gratis product waarmee huishoudens hun energieverbruik inzichtelijk kunnen maken. Duurzaamheid en energiebesparing zijn veelbesproken onderwerpen die hoog op de agenda’s van bedrijven en particulieren staan. Een belangrijk instrument om besparingen mogelijk te maken is het creëren van bewustwording. enerGQ vindt het dan ook van groot belang dat ieder huishouden inzicht kan krijgen in het energieverbruik en de kosten hiervan. Daarom introduceert het bedrijf de i-CARE Basic, een gratis variant van de i-CARE productlijn.

Energie monitoring en analyse
De i-CARE Basic geeft de gebruiker inzicht in de kosten, het energie verbruik en de besparingen. Tevens wordt dit verbruik afgezet tegen het verbruik van vergelijkbare huishoudens, en worden de lokale weersgegevens van het KNMI elke 10 minuten ingelezen. Zo krijgen particuliere gebruikers concrete informatie over de mogelijkheden tot besparing. Ook voor zonnepanelen is er een module beschikbaar om de opbrengst en het rendement in de gaten te houden. EnerGQ is een bekende speler op het gebied van energie monitoring en analyse. Onder meer winkelbedrijven, industrie, kantoren, scholen en huishoudens maken gebruik van de tools van enerGQ om energie te besparen.