Zonnepanelen Tennisvereniging Beekhuizen in gebruik
j420pzb2bfny3v2oko3yv24su-w620-h352-q90-f-bececed

VELP – Op 8 september neemt wethouder Harriet Tiemens samen met Dorien Everaars van Tennisvereniging Beekhuizen de zonnepanelen op het tennispark officieel in gebruik. De zonnepanelen zijn gefinancierd door crowdfunding. Daarmee is de tennisclub uit Velp, één van de koplopers in Nederland als het gaat om duurzaamheid, wederom vernieuwend bezig.

Sinds enige tijd is Tennisvereniging Beekhuizen met een enthousiaste groep leden aan de slag om haar tennispark te laten uitgroeien tot het meest duurzame van Nederland. Er zijn ruimtes geïsoleerd, afval wordt gescheiden ingezameld, enkele buitenbanen worden verlicht met energiezuinige LED-verlichting en onlangs zijn 24 zonnepanelen geplaatst op het dak van de tennishal.

Crowdfunding
De zonnepanelen zijn gefinancierd door crowdfunding. Zo zijn 24 leden gevonden die hebben geïnvesteerd in de panelen. Zij verdienen hun investering in tien jaar terug doordat zij voor gereduceerde tarieven bijvoorbeeld een baan in de tennishal kunnen huren of kunnen deelnemen aan clinics. De 24 zonnepanelen leveren jaarlijks zo’n 5.500 kWh aan schone elektriciteit. Op die manier wordt de energiehuishouding van de club een stuk duurzamer.

Initiatief
Aanjager van de duurzame koers bij de tennisvereniging is Dorien Everaars. Zij richt zich overigens niet alleen op de eigen vereniging maar zoekt nadrukkelijk de samenwerking met ‘de buren’. “Met de Arnhemsche Hockey Club, Vereniging Natuurmonumenten, vertegenwoordigers uit de buurt en de Gemeente Rheden hebben we het plan opgevat om het hele gebied Beekhuizen duurzaam te maken. We willen het bijzondere gebied zo mooi mogelijk houden en tegelijkertijd verantwoord omgaan met de natuur en schaarse bronnen als energie.” De verschillende initiatieven in het gebied zijn inmiddels zichtbaar gemaakt op een kaart die te vinden is op de eigen website www.duurzaambeekhuizen.nl

LED-verlichting
De volgende stap voor de tennisvereniging is de installatie van LED-verlichting in de binnenhal. Daarvoor wil de club gebruik maken van het duurzaamheidsfonds van de gemeente waarmee goedkoop geld kan worden geleend voor duurzame investeringen.

Wethouder Tiemens bewondert de aanpak van de tennisvereniging. “Je ziet hier hoeveel er bereikt kan worden door de inzet van een paar enthousiastelingen. Het zoeken van slimme financieringsconstructies, zoals deze crowdfundingsactie, is helemaal van deze tijd.” De wethouder hoopt dat de tennisclub een voorbeeld is voor de vele anderen. Want om als gemeente CO2-neutraal te worden, de ambitie uit het Rhedense klimaat- en energiebeleid, zijn inspanningen nodig alle partijen in de samenleving.